GeForce GTX 1080 Founder Issue fan issue (Updated 6/7/16)
  1 / 14    
This thread is to keep users up to date on the status of the fan randomly spinning up and down rapidly that some users are reporting with their GeForce GTX 1080 Founders Edition card. Thank you for your patience.
This thread is to keep users up to date on the status of the fan randomly spinning up and down rapidly that some users are reporting with their GeForce GTX 1080 Founders Edition card. Thank you for your patience.

We can't fix your bug if we can't reproduce it. Please provide as much details as possible including specs, steps to reproduce, graphics settings used, etc..

For GeForce driver issues, please leave feedback in driver feedback form: Driver Feedback

For SHIELD Android TV issues/requests, please leave feedback in the SHIELD feedback form: SHIELD Feedback

For SHIELD Tablet issues/requests, please leave feedback in the SHIELD Tablet feedback form: SHIELD Tablet Feedback

I am also available on Twitter:
www.twitter.com/manuelguzman

#1
Posted 05/31/2016 05:09 PM   
[u][b]Updates Sticky Post[/b][/u] Update 6/1/16 - We are testing a driver fix to address the random spin up/down fan issue. Update 6/2/16 - Driver fix so far has passed internal testing. Fix will be part of our next driver release. Update 6/6/16 - A new driver with a fix for the fan revving issue will be released on 6/7/16 Updated 6/7/16 - The driver with a fix is now available for download: http://www.geforce.com/whats-new/articles/mirrors-edge-catalyst-and-geforce-gtx-1070-game-ready-driver-released
Updates Sticky Post
Update 6/1/16 - We are testing a driver fix to address the random spin up/down fan issue.
Update 6/2/16 - Driver fix so far has passed internal testing. Fix will be part of our next driver release.
Update 6/6/16 - A new driver with a fix for the fan revving issue will be released on 6/7/16
Updated 6/7/16 - The driver with a fix is now available for download:
http://www.geforce.com/whats-new/articles/mirrors-edge-catalyst-and-geforce-gtx-1070-game-ready-driver-released

We can't fix your bug if we can't reproduce it. Please provide as much details as possible including specs, steps to reproduce, graphics settings used, etc..

For GeForce driver issues, please leave feedback in driver feedback form: Driver Feedback

For SHIELD Android TV issues/requests, please leave feedback in the SHIELD feedback form: SHIELD Feedback

For SHIELD Tablet issues/requests, please leave feedback in the SHIELD Tablet feedback form: SHIELD Tablet Feedback

I am also available on Twitter:
www.twitter.com/manuelguzman

#2
Posted 05/31/2016 05:10 PM   
1) EVGA 1080 FE 2) vBios version is 86.04.17.00.80 3) ASrock H170M Pro 4, Bios 2.0
1) EVGA 1080 FE
2) vBios version is 86.04.17.00.80
3) ASrock H170M Pro 4, Bios 2.0

#3
Posted 05/31/2016 05:32 PM   
1) MSI GTX 1080 Founders Edition 2) vBios is 86.04.17.00.01 3) MSI Z97 Gaming 9 AC version 1.0 with bios 1.D0 (latest bios) 7) No changes made to control panel. I use G-Sync, but fan problem also occurs with G-Sync turned off. Email with system information sent!
1) MSI GTX 1080 Founders Edition
2) vBios is 86.04.17.00.01
3) MSI Z97 Gaming 9 AC version 1.0 with bios 1.D0 (latest bios)
7) No changes made to control panel. I use G-Sync, but fan problem also occurs with G-Sync turned off.

Email with system information sent!

#4
Posted 05/31/2016 05:56 PM   
1)Asus GTX1080 FE 2)vBios version 86.04.17.00.01 3)Mainboard Asus Maximus VIII Ranger System information file emailed.
1)Asus GTX1080 FE
2)vBios version 86.04.17.00.01
3)Mainboard Asus Maximus VIII Ranger

System information file emailed.

#5
Posted 05/31/2016 05:57 PM   
Zotac GTX 1080 Founders Edition Bios 86.04.17.00.01 Mainboard ist Biostar TZ77XE4 with Bios Z77CF419
Zotac GTX 1080 Founders Edition
Bios 86.04.17.00.01
Mainboard ist Biostar TZ77XE4 with Bios Z77CF419

#6
Posted 05/31/2016 06:05 PM   
1) EVGA GTX 1080 FE 2) Video BIOS version 86.04.17.00.80 3) Asus Deluxe Z170 All System information emailed
1) EVGA GTX 1080 FE
2) Video BIOS version 86.04.17.00.80
3) Asus Deluxe Z170

All System information emailed

#7
Posted 05/31/2016 06:14 PM   
1. Board Make EVGA 2. Video BIOS ver. 86.04.17.00.80 3. Mainboard ASUS MAXIMUS VI FORMULA email is Out
1. Board Make
EVGA

2. Video BIOS ver.
86.04.17.00.80

3. Mainboard
ASUS MAXIMUS VI FORMULA

email is Out

i7 4790K @ 4.1GHz, Thermalright Silver Arrow SB-E
ASUS Maximus VI Formula
EVGA GTX 1080, VBIOS 86.04.17.00.80
Corsair Dominator Platinum @ 1866MHz, 16GB
Samsung 840 PRO 250 SSD
1x Seagate ST3000DM001-1CH166 3TB
1x Samsung HD204UI 2TB
2x Asus VG248QE 144Hz
PSU Enermax 1000W
Windows 10 Pro, Build 10586.318

#8
Posted 05/31/2016 06:14 PM   
1.) Palit 1080 FE 2.) Video BIOS ver. 86.04.17.00.01 3.) MSI Z97i Gaming
1.) Palit 1080 FE
2.) Video BIOS ver. 86.04.17.00.01
3.) MSI Z97i Gaming

#9
Posted 05/31/2016 06:42 PM   
1) [b]Gigabyte GTX 1080 FE (actually in my System... Here also the fan issue)[/b] Zotac GTX 1080 FE (already exchanged at seller because of fan issue) 2) Video Bios 86.04.17.00.01 (Gigabyte GTX 1080 FE; Zotac i dont know) 3) Asus MAXIMUS VII HERO Gaming MB Z97 with MAXIMUS VII HERO BIOS 3103 7) G-Sync is activated (full mode and window); 120 Hz for my Acer Monitor (144 possible) connected with DP. Also another Acer is connected on the Card with DVI and 60 Hz. E-Mail is out!
1) Gigabyte GTX 1080 FE (actually in my System... Here also the fan issue)

Zotac GTX 1080 FE (already exchanged at seller because of fan issue)

2) Video Bios 86.04.17.00.01 (Gigabyte GTX 1080 FE; Zotac i dont know)

3) Asus MAXIMUS VII HERO Gaming MB Z97 with MAXIMUS VII HERO BIOS 3103

7) G-Sync is activated (full mode and window); 120 Hz for my Acer Monitor (144 possible) connected with DP. Also another Acer is connected on the Card with DVI and 60 Hz.

E-Mail is out!

#10
Posted 05/31/2016 06:47 PM   
1.) Inno3D 2.) 86.04.17.00.01 3.) MSI X99A Krait Edition
1.) Inno3D
2.) 86.04.17.00.01
3.) MSI X99A Krait Edition

i7 5820K @ 4.4 GHz
MSI X99A SLI Krait Edition
16GB Kingston HyperX 2666 MHz DDR4
Palit JetStream GTX 1080
A whole bunch of SSDs (No HDDs!)
Corsair RM650i 650W
Corsair 400C

#11
Posted 05/31/2016 06:51 PM   
1) Gigabyte 1080 FE 2) Video BIOS Version: 86.04.17.00.01 3) ASUS Rampage V Extreme
1) Gigabyte 1080 FE
2) Video BIOS Version: 86.04.17.00.01
3) ASUS Rampage V Extreme

#12
Posted 05/31/2016 07:04 PM   
Thank you all. I think I was able to reproduce this. Working with software team to investigate.
Thank you all. I think I was able to reproduce this. Working with software team to investigate.

We can't fix your bug if we can't reproduce it. Please provide as much details as possible including specs, steps to reproduce, graphics settings used, etc..

For GeForce driver issues, please leave feedback in driver feedback form: Driver Feedback

For SHIELD Android TV issues/requests, please leave feedback in the SHIELD feedback form: SHIELD Feedback

For SHIELD Tablet issues/requests, please leave feedback in the SHIELD Tablet feedback form: SHIELD Tablet Feedback

I am also available on Twitter:
www.twitter.com/manuelguzman

#13
Posted 05/31/2016 07:14 PM   
1) EVGA 1080 FE 2) vBios version 86.04.17.00.80 3) AsRock x99x Killer Bios P3.00
1) EVGA 1080 FE
2) vBios version 86.04.17.00.80
3) AsRock x99x Killer Bios P3.00

#14
Posted 05/31/2016 07:16 PM   
[quote="ManuelGuzman"]Thank you all. I think I was able to reproduce this. Working with software team to investigate. [/quote] WOOOT!
ManuelGuzman said:Thank you all. I think I was able to reproduce this. Working with software team to investigate.


WOOOT!

#15
Posted 05/31/2016 07:17 PM   
  1 / 14    
Scroll To Top