Official BETA NVIDIA 290.53 Display Driver Feedback Thread For NVIDIA Geforce Desktop/Notebook/ION G
  1 / 56    
This is the second beta release from the R290 family of drivers. For more information, read the 290.53 driver article on GeForce.com:

http://www.geforce.com/News/articles/nvidia-geforce-290-53-beta-drivers-released

This driver package supports GeForce 6, 7, 8, 9, 100, 200, 300, 400, and 500-series desktop GPUs as well as ION desktop GPUs.

New in 290.53

Optimizations for The Elder Scrolls V: Skyrim
• Increases performance by up to 25% in The Elder Scrolls V: Skyrim vs. 290.36 drivers (measured with GeForce GTX 560 at 19x10 Ultra – Indoor Scene). Results will vary depending on your GPU, system configuration, and in-game location.
• Updates the NVIDIA Control Panel ambient occlusion support for The Elder Scrolls V: Skyrim to a higher performance profile.
• Added new 3D Vision laser sight /crosshair options to better match Skyrim crosshairs.
• For a full Skyrim tweak guide, visit GeForce.com.


NVIDIA SLI
• Adds SLI profiles for Trine 2, WRC 2: FIA World Rally Championship 2011, and Afterfall: InSanity.

3D Vision
• Added or updated the following 3D Vision game profiles:
o The Adventures of Tintin: The Game – rated 3D Vision Ready
o Ignite – rated Good
o Orcs Must Die! – rated Good
o PT Boats - Knights of the Sea – rated Good
o PT Boats - South Gambit – rated Good
o Stronghold 3 – rated Good
o Trine 2 – rated 3D Vision Ready

Key Bug Fixes
• Fixes some random instances of triangular artifacts when playing Battlefield 3 (fix is now enabled for GeForce 400 and 500 series GPUs).
• Fixes a default panel resolution/ timing bug in 290.36.


Other Details
• Supports multiple languages and APIs for GPU computing: CUDA C, CUDA C++, CUDA Fortran, OpenCL, DirectCompute, and Microsoft C++ AMP.
• Supports single GPU and NVIDIA SLI technology on DirectX 9, DirectX 10, DirectX 11, and OpenGL, including 3-way SLI, Quad SLI, and SLI support on SLI-certified Intel and AMD motherboards.

[b]For Desktop/ION GPUs[/b]

Windows 7/Windows Vista 32-bit:
http://us.download.nvidia.com/Windows/290.53/290.53-desktop-win7-winvista-32bit-international-beta.exe

Windows 7/Windows Vista 64-bit:
http://us.download.nvidia.com/Windows/290.53/290.53-desktop-win7-winvista-64bit-international-beta.exe

Windows XP:
http://us.download.nvidia.com/Windows/290.53/290.53-desktop-winxp-32bit-international-beta.exe

Windows XP 64-bit:
http://us.download.nvidia.com/Windows/290.53/290.53-desktop-winxp-64bit-international-beta.exe

[b]Geforce Notebook/Optimus GPUs[/b]

Windows 7/Windows Vista 32-bit:
http://us.download.nvidia.com/Windows/290.53/290.53-notebook-win7-winvista-32bit-international-beta.exe

Windows 7/Windows Vista 64-bit:
http://us.download.nvidia.com/Windows/290.53/290.53-notebook-win7-winvista-64bit-international-beta.exe
This is the second beta release from the R290 family of drivers. For more information, read the 290.53 driver article on GeForce.com:



http://www.geforce.com/News/articles/nvidia-geforce-290-53-beta-drivers-released



This driver package supports GeForce 6, 7, 8, 9, 100, 200, 300, 400, and 500-series desktop GPUs as well as ION desktop GPUs.



New in 290.53



Optimizations for The Elder Scrolls V: Skyrim

• Increases performance by up to 25% in The Elder Scrolls V: Skyrim vs. 290.36 drivers (measured with GeForce GTX 560 at 19x10 Ultra – Indoor Scene). Results will vary depending on your GPU, system configuration, and in-game location.

• Updates the NVIDIA Control Panel ambient occlusion support for The Elder Scrolls V: Skyrim to a higher performance profile.

• Added new 3D Vision laser sight /crosshair options to better match Skyrim crosshairs.

• For a full Skyrim tweak guide, visit GeForce.com.





NVIDIA SLI

• Adds SLI profiles for Trine 2, WRC 2: FIA World Rally Championship 2011, and Afterfall: InSanity.



3D Vision

• Added or updated the following 3D Vision game profiles:

o The Adventures of Tintin: The Game – rated 3D Vision Ready

o Ignite – rated Good

o Orcs Must Die! – rated Good

o PT Boats - Knights of the Sea – rated Good

o PT Boats - South Gambit – rated Good

o Stronghold 3 – rated Good

o Trine 2 – rated 3D Vision Ready



Key Bug Fixes

• Fixes some random instances of triangular artifacts when playing Battlefield 3 (fix is now enabled for GeForce 400 and 500 series GPUs).

• Fixes a default panel resolution/ timing bug in 290.36.





Other Details

• Supports multiple languages and APIs for GPU computing: CUDA C, CUDA C++, CUDA Fortran, OpenCL, DirectCompute, and Microsoft C++ AMP.

• Supports single GPU and NVIDIA SLI technology on DirectX 9, DirectX 10, DirectX 11, and OpenGL, including 3-way SLI, Quad SLI, and SLI support on SLI-certified Intel and AMD motherboards.



For Desktop/ION GPUs



Windows 7/Windows Vista 32-bit:

http://us.download.nvidia.com/Windows/290.53/290.53-desktop-win7-winvista-32bit-international-beta.exe



Windows 7/Windows Vista 64-bit:

http://us.download.nvidia.com/Windows/290.53/290.53-desktop-win7-winvista-64bit-international-beta.exe



Windows XP:

http://us.download.nvidia.com/Windows/290.53/290.53-desktop-winxp-32bit-international-beta.exe



Windows XP 64-bit:

http://us.download.nvidia.com/Windows/290.53/290.53-desktop-winxp-64bit-international-beta.exe



Geforce Notebook/Optimus GPUs



Windows 7/Windows Vista 32-bit:

http://us.download.nvidia.com/Windows/290.53/290.53-notebook-win7-winvista-32bit-international-beta.exe



Windows 7/Windows Vista 64-bit:

http://us.download.nvidia.com/Windows/290.53/290.53-notebook-win7-winvista-64bit-international-beta.exe

Please send me a PM if I fail to keep up on replying in any specific thread or leave a driver feedback: Driver Feedback

#1
Posted 12/21/2011 07:26 AM   
Nevermind, I downloaded Notebook drivers by mistake.
Nevermind, I downloaded Notebook drivers by mistake.

Custom built PC | Intel Core i7 920 @ 2.66GHZ | ASUS P6T Motherboard | 6GB DDR3 1600 RAM | 2x 500GB SATA2 HDD's | Auzentech Forte S/C | Gainward Geforce GTX 560Ti "Phantom 2" 2048MB | Windows 7 Home Premium: Service Pack 1 - x64 | Thermaltake 750watt Toughpower Power Supply | Thermaltake Armor+ MX case.

#2
Posted 12/21/2011 07:32 AM   
Thanks for your support.

Interesting that the AA fix for Skyrim prevents any setting other than "Application controlled". Not sure why that was necessary, as I was using MSAA (enhance the app) + Transparency SSAA just fine before. Looks like something I may need to use Inspector to work around?

By the way, is gamma correction supposed to be On or Off by default? If I restore driver defaults, it's Off. But next time I open the control panel it's back On again. The value also disagrees with the one reported by Inspector.
Thanks for your support.



Interesting that the AA fix for Skyrim prevents any setting other than "Application controlled". Not sure why that was necessary, as I was using MSAA (enhance the app) + Transparency SSAA just fine before. Looks like something I may need to use Inspector to work around?



By the way, is gamma correction supposed to be On or Off by default? If I restore driver defaults, it's Off. But next time I open the control panel it's back On again. The value also disagrees with the one reported by Inspector.

"This is your code. These are also your bugs. Really. Yes, the API runtime and the
driver have bugs, but this is not one of them. Now go fix it already." -fgiesen

#3
Posted 12/21/2011 07:35 AM   
Immediate install has broken SLI. Can no longer enable or modify settings within the NVCP. Both GPUs are detected. Going to do uninstall and try again...

EDIT: Full uninstall / reinstall has fixed the problem.

EDIT2: Skyrim performance seems a bit better on my system. Running Ultra with extra graphics mods from the tweak guide.
Immediate install has broken SLI. Can no longer enable or modify settings within the NVCP. Both GPUs are detected. Going to do uninstall and try again...



EDIT: Full uninstall / reinstall has fixed the problem.



EDIT2: Skyrim performance seems a bit better on my system. Running Ultra with extra graphics mods from the tweak guide.
I still can't enhance CSAA in Skyrim: There's total image corruption after loading a savegame, I can't see anything except of a flashing loading screen and some odd pixels.
When Alt + Tabbing while this the driver even crashed, here's a TDR dump of this:
[attachment=23576:WD-20111221-1020.zip]
I still can't enhance CSAA in Skyrim: There's total image corruption after loading a savegame, I can't see anything except of a flashing loading screen and some odd pixels.

When Alt + Tabbing while this the driver even crashed, here's a TDR dump of this:

[attachment=23576:WD-20111221-1020.zip]

#5
Posted 12/21/2011 09:50 AM   
The Stop at loading problem between maps with BF3 has this to be fixed by Dice or Nvidia???.

I saw a pattern with this problem if you see the loading then u see saving with a pic in the background then no problem but do u see loading without a pic in the background the screen stays at loading and i have to close the game. maybe only some maps have this problem.
The Stop at loading problem between maps with BF3 has this to be fixed by Dice or Nvidia???.



I saw a pattern with this problem if you see the loading then u see saving with a pic in the background then no problem but do u see loading without a pic in the background the screen stays at loading and i have to close the game. maybe only some maps have this problem.

#6
Posted 12/21/2011 10:53 AM   
Issue with crashes nvd3d9wrap.dll in L.A. Noire has fixed?
Issue with crashes nvd3d9wrap.dll in L.A. Noire has fixed?

#7
Posted 12/21/2011 11:02 AM   
[quote name='aufkrawall' date='21 December 2011 - 03:20 PM' timestamp='1324461052' post='1345146']
I still can't enhance CSAA in Skyrim: There's total image corruption after loading a savegame, I can't see anything except of a flashing loading screen and some odd pixels.
When Alt + Tabbing while this the driver even crashed, here's a TDR dump of this:
[attachment=30523:WD-20111221-1020.zip]
[/quote]

http://forums.nvidia.com/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_rel_module=post&attach_id=30520

There is your answer :)
[quote name='aufkrawall' date='21 December 2011 - 03:20 PM' timestamp='1324461052' post='1345146']

I still can't enhance CSAA in Skyrim: There's total image corruption after loading a savegame, I can't see anything except of a flashing loading screen and some odd pixels.

When Alt + Tabbing while this the driver even crashed, here's a TDR dump of this:

[attachment=30523:WD-20111221-1020.zip]





http://forums.nvidia.com/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_rel_module=post&attach_id=30520



There is your answer :)

Core i7 2600k 3.4GHz, 8GB DDR3(Two 4GB XMS 1600MHz memory modules), Maximus IV Gene-Z, CM silent pro 850W ,Razer Golaithus Medium, Razer Deathadder, Roccat Kave 5.1, GPU: Gigabyte Windforce GTX670


Additions : Xbox Controller
Mobile : HTC One (Dev Edition - Unlocked)
Miracast dongle : ActionTec

#8
Posted 12/21/2011 11:10 AM   
Awesome downloading now!

I don't suppose you guys are aware of the SLI + Antialiasing issue with F1 2011 are yas?

Im not to fussed if its not fixed as im not sure if its nvidia or codemasters issue but just wanted to know whos end needs to fix it?

Love your work manuel G!
Awesome downloading now!



I don't suppose you guys are aware of the SLI + Antialiasing issue with F1 2011 are yas?



Im not to fussed if its not fixed as im not sure if its nvidia or codemasters issue but just wanted to know whos end needs to fix it?



Love your work manuel G!

#9
Posted 12/21/2011 11:16 AM   
[quote name='aufkrawall' date='21 December 2011 - 07:50 PM' timestamp='1324461052' post='1345146']
I still can't enhance CSAA in Skyrim: There's total image corruption after loading a savegame, I can't see anything except of a flashing loading screen and some odd pixels.
When Alt + Tabbing while this the driver even crashed, here's a TDR dump of this:
[attachment=30523:WD-20111221-1020.zip]
[/quote]
The fix for CSAA is currently only for Geforce 500 series cards.
[quote name='aufkrawall' date='21 December 2011 - 07:50 PM' timestamp='1324461052' post='1345146']

I still can't enhance CSAA in Skyrim: There's total image corruption after loading a savegame, I can't see anything except of a flashing loading screen and some odd pixels.

When Alt + Tabbing while this the driver even crashed, here's a TDR dump of this:

[attachment=30523:WD-20111221-1020.zip]



The fix for CSAA is currently only for Geforce 500 series cards.

Custom built PC | Intel Core i7 920 @ 2.66GHZ | ASUS P6T Motherboard | 6GB DDR3 1600 RAM | 2x 500GB SATA2 HDD's | Auzentech Forte S/C | Gainward Geforce GTX 560Ti "Phantom 2" 2048MB | Windows 7 Home Premium: Service Pack 1 - x64 | Thermaltake 750watt Toughpower Power Supply | Thermaltake Armor+ MX case.

#10
Posted 12/21/2011 11:20 AM   
GTX570

FPS are roughly the same for Skyrim, didn't hit the 20's in Whiterun looking at the Drunken Hunstman like usual, but still terrible performance there and overlooking ANY city. AO is still broken using it from the Nvidia profile, have to use Nvidia Inspector and force the COD4 profile for Skyrim to have AO on without flickering under bushes/grass. AA can't be set from Nvidia profile for Skyrim for some reason.
GTX570



FPS are roughly the same for Skyrim, didn't hit the 20's in Whiterun looking at the Drunken Hunstman like usual, but still terrible performance there and overlooking ANY city. AO is still broken using it from the Nvidia profile, have to use Nvidia Inspector and force the COD4 profile for Skyrim to have AO on without flickering under bushes/grass. AA can't be set from Nvidia profile for Skyrim for some reason.

#11
Posted 12/21/2011 11:57 AM   
[quote name='aufkrawall' date='21 December 2011 - 09:50 AM' timestamp='1324461052' post='1345146']
I still can't enhance CSAA in Skyrim: There's total image corruption after loading a savegame, I can't see anything except of a flashing loading screen and some odd pixels.
When Alt + Tabbing while this the driver even crashed, here's a TDR dump of this:
[attachment=30523:WD-20111221-1020.zip]
[/quote]

Therefore, only Application Controlled is possible /wink.gif' class='bbc_emoticon' alt=';)' /> CSAA Enhance or Override leads to Problems.

[quote name='Franpa' date='21 December 2011 - 11:20 AM' timestamp='1324466440' post='1345180']
The fix for CSAA is currently only for Geforce 500 series cards.
[/quote]

No is for All Cards, only a Behavior Flag was enabled.
[quote name='aufkrawall' date='21 December 2011 - 09:50 AM' timestamp='1324461052' post='1345146']

I still can't enhance CSAA in Skyrim: There's total image corruption after loading a savegame, I can't see anything except of a flashing loading screen and some odd pixels.

When Alt + Tabbing while this the driver even crashed, here's a TDR dump of this:

[attachment=30523:WD-20111221-1020.zip]





Therefore, only Application Controlled is possible /wink.gif' class='bbc_emoticon' alt=';)' /> CSAA Enhance or Override leads to Problems.



[quote name='Franpa' date='21 December 2011 - 11:20 AM' timestamp='1324466440' post='1345180']

The fix for CSAA is currently only for Geforce 500 series cards.





No is for All Cards, only a Behavior Flag was enabled.

#12
Posted 12/21/2011 12:04 PM   
I write to driver developers 2 month later. But this bug still not fixed (290.53).
This is my ticket: http://nvidia-submit.custhelp.com/app/account/questions/detail/i_id/377463
And this question to support: http://nvidia.custhelp.com/app/account/questions/detail/i_id/375389
I copy my question and description problem:

I have a problem with sound.
My videocard (GeForce GTX570) connected with monitor and TV (HDMI).
Sometimes I watch film on monitor, sometimes on TV. When I watch someting on TV, I want sound go from TV. And I make TV as Windows default audio. It work, I switch monitor there and back. When I see monitor, sound go from speakers. When I see TV, sound go from TV. But problem begin when I setup new drivers (280.26 and 285.62) and switch on (activate) my TV.

On old drivers 275.33 - all OK:
When I switch on TV, in sound panel "Playback Devices" i may see that my device "LG TV-1" is "Not plugged in":
http://s2.ipicture.ru/uploads/20111023/o61LS2fc.png (I have russian windows)
Sound go from speakers - it's ok.

But in last drivers version: 280.26 and 285.62:
When I switch on TV, in sound panel "Playback Devices" i may see that my device "LG TV-1" is "Ready":
http://s2.ipicture.ru/uploads/20111024/vnZ3FuMg.png (I have russian windows)
In this case TV immediately steal sound. It's problem.
For example I am watching film on monitor and my wife switch on TV, then sound is disappear! In case using drivers 275.33 - it is not happen. But drivers 280.26 and 285.33 beta immediately activate TV as audio device when TV is switch on.

I try setup drivers many times. I use clean installation and try install part of drivers (like HD Audio). But i can't solve this problem. 275.33 - TV become active only when I need it, when I send video stream on it (switch monitor).
280.26 and 285.62 - TV become active always when I switch on it.

And second part:
My TV is LG 60PK760: http://www.lg.com/ru/tv-audio-video/televisions/LG-plasma-televisions-60PK760.jsp
Yes, TV connect with HDMI to videocard GTX 570. With cable HDMI-HDMI and adapter HDMI-miniHDMI.

This is screenshot of my monitor when I switch TV on:
http://s2.ipicture.ru/uploads/20111025/W7qNTUiS.png
video go on monitor, but sound go on TV. This is 285.62 drivers. With the same settings and situation drivers 275.33 go sound on speakers. Driver 285.62 or 280.26 go sound on TV, when i switch it on.

I try explain what happen with screenshot. This is for driver 285.62.
When I swith TV on, but not switch video on it i see this:
http://s1.ipicture.ru/uploads/20111025/ko7dSl7I.png (sound dissapear)
Next, i switch video on TV. Monitor go out, TV get video and sound - it's OK:
http://s1.ipicture.ru/uploads/20111025/0wVSIv6B.png (screenshot from TV screen)
Next, i switch video on monitor. Sound go from speakers,vido go from monitor, it's OK too!
http://s1.ipicture.ru/uploads/20111025/S0qap45I.png
In last 2 case - everything work correct. Problem only in first case: when I switch TV on.

I can make my speaker as default audio. But in this case I never can hear sound from my TV. Or I must will be do this every time - switch audio device on speaker, and afterwards switch audio device on TV and etc. This is not comfortable. With old drivers (275) I don't have such problem.
I write to driver developers 2 month later. But this bug still not fixed (290.53).

This is my ticket: http://nvidia-submit.custhelp.com/app/account/questions/detail/i_id/377463

And this question to support: http://nvidia.custhelp.com/app/account/questions/detail/i_id/375389

I copy my question and description problem:



I have a problem with sound.

My videocard (GeForce GTX570) connected with monitor and TV (HDMI).

Sometimes I watch film on monitor, sometimes on TV. When I watch someting on TV, I want sound go from TV. And I make TV as Windows default audio. It work, I switch monitor there and back. When I see monitor, sound go from speakers. When I see TV, sound go from TV. But problem begin when I setup new drivers (280.26 and 285.62) and switch on (activate) my TV.



On old drivers 275.33 - all OK:

When I switch on TV, in sound panel "Playback Devices" i may see that my device "LG TV-1" is "Not plugged in":

http://s2.ipicture.ru/uploads/20111023/o61LS2fc.png
(I have russian windows)

Sound go from speakers - it's ok.



But in last drivers version: 280.26 and 285.62:

When I switch on TV, in sound panel "Playback Devices" i may see that my device "LG TV-1" is "Ready":

http://s2.ipicture.ru/uploads/20111024/vnZ3FuMg.png
(I have russian windows)

In this case TV immediately steal sound. It's problem.

For example I am watching film on monitor and my wife switch on TV, then sound is disappear! In case using drivers 275.33 - it is not happen. But drivers 280.26 and 285.33 beta immediately activate TV as audio device when TV is switch on.



I try setup drivers many times. I use clean installation and try install part of drivers (like HD Audio). But i can't solve this problem. 275.33 - TV become active only when I need it, when I send video stream on it (switch monitor).

280.26 and 285.62 - TV become active always when I switch on it.



And second part:

My TV is LG 60PK760: http://www.lg.com/ru/tv-audio-video/televisions/LG-plasma-televisions-60PK760.jsp

Yes, TV connect with HDMI to videocard GTX 570. With cable HDMI-HDMI and adapter HDMI-miniHDMI.



This is screenshot of my monitor when I switch TV on:

http://s2.ipicture.ru/uploads/20111025/W7qNTUiS.png

video go on monitor, but sound go on TV. This is 285.62 drivers. With the same settings and situation drivers 275.33 go sound on speakers. Driver 285.62 or 280.26 go sound on TV, when i switch it on.



I try explain what happen with screenshot. This is for driver 285.62.

When I swith TV on, but not switch video on it i see this:

http://s1.ipicture.ru/uploads/20111025/ko7dSl7I.png
(sound dissapear)

Next, i switch video on TV. Monitor go out, TV get video and sound - it's OK:

http://s1.ipicture.ru/uploads/20111025/0wVSIv6B.png
(screenshot from TV screen)

Next, i switch video on monitor. Sound go from speakers,vido go from monitor, it's OK too!

http://s1.ipicture.ru/uploads/20111025/S0qap45I.png

In last 2 case - everything work correct. Problem only in first case: when I switch TV on.



I can make my speaker as default audio. But in this case I never can hear sound from my TV. Or I must will be do this every time - switch audio device on speaker, and afterwards switch audio device on TV and etc. This is not comfortable. With old drivers (275) I don't have such problem.

#13
Posted 12/21/2011 12:05 PM   
i didnt want to use a beta driver but i guess i will have to try it out to see if it sorts out my tdr issues when web browsing.
i didnt want to use a beta driver but i guess i will have to try it out to see if it sorts out my tdr issues when web browsing.

MSI GTX 560Ti Twin Forzr2 OC

Intel Q9650

Gigabyte P35T-DQ6

8gb ocz reaper ddr3

1tb wd black

Corsair HX620

Windows 7 Ultimate x64

#14
Posted 12/21/2011 12:07 PM   
custom resolution adding still doesn't work /confused.gif' class='bbc_emoticon' alt=':confused:' />

goddamit, why they screw this one over and over and over again. Why even touch code that work well /wallbash.gif' class='bbc_emoticon' alt=':wallbash:' />
concentrate on stability and polishing and not adding tons of lines of bloated code to annoy everyone around /verymad.gif' class='bbc_emoticon' alt=':verymad:' />
custom resolution adding still doesn't work /confused.gif' class='bbc_emoticon' alt=':confused:' />



goddamit, why they screw this one over and over and over again. Why even touch code that work well /wallbash.gif' class='bbc_emoticon' alt=':wallbash:' />

concentrate on stability and polishing and not adding tons of lines of bloated code to annoy everyone around /verymad.gif' class='bbc_emoticon' alt=':verymad:' />

i7 @ 4GHz

Radeon HD7950 @ 1180/1500

A-DATA 4x2GB @1600MHz CL7

Intel X25-V 40GB + few HDD >4.5TB total

Vista Home Premium + rarely used XP&Win7

Xonar Essence STX + Technics RP-F30

Sony GDM-FW900 24" Trinitron CRT (no AG)

LG Flatron W2420R RGB-LED A-TW H-IPS

#15
Posted 12/21/2011 12:07 PM   
  1 / 56    
Scroll To Top