nvwgf2um.dll causing FSX:Acceleration to crash
When using any nVidia GeForce driver 163.75 and above (both BETA and release), FSX crashes with a fatal error (text to follow) after ~15 minutes.

The screen freezes (audio continues, but does not indicate the program is still working), the Windows wait cursor shows through the on screen graphics, then the Fatal Error message shows and FSX is restarted.

I'm using: Vista, FSX Acceleration expansion, DX10 Preview
nVidia 680i SLi motherboard
(2) GeForce 8800GTX, SLi enabled
Creative X-Fi PCI

[b]Version 163.69 does not have this issue.[/b]

Error text:

Product
Microsoft® Flight Simulator X

Problem
Stopped working

Date
11/8/2007 8:58 PM

Status
Report Sent

Problem signature
Problem Event Name: APPCRASH
Application Name: fsx.exe
Application Version: 10.0.61637.0
Application Timestamp: 46fadb14
[b]Fault Module Name: nvwgf2um.dll
Fault Module Version: 7.15.11.6375[/b]
Fault Module Timestamp: 4705932a
Exception Code: c0000005
Exception Offset: 00125c19
OS Version: 6.0.6000.2.0.0.768.3
Locale ID: 1033

Extra information about the problem
LCID: 1033
Bucket ID: 544692392

Any help would be appreciated... /thumbup.gif' class='bbc_emoticon' alt=':thumbup:' />
When using any nVidia GeForce driver 163.75 and above (both BETA and release), FSX crashes with a fatal error (text to follow) after ~15 minutes.



The screen freezes (audio continues, but does not indicate the program is still working), the Windows wait cursor shows through the on screen graphics, then the Fatal Error message shows and FSX is restarted.



I'm using: Vista, FSX Acceleration expansion, DX10 Preview

nVidia 680i SLi motherboard

(2) GeForce 8800GTX, SLi enabled

Creative X-Fi PCI



Version 163.69 does not have this issue.



Error text:



Product

Microsoft® Flight Simulator X



Problem

Stopped working



Date

11/8/2007 8:58 PM



Status

Report Sent



Problem signature

Problem Event Name: APPCRASH

Application Name: fsx.exe

Application Version: 10.0.61637.0

Application Timestamp: 46fadb14

Fault Module Name: nvwgf2um.dll

Fault Module Version: 7.15.11.6375


Fault Module Timestamp: 4705932a

Exception Code: c0000005

Exception Offset: 00125c19

OS Version: 6.0.6000.2.0.0.768.3

Locale ID: 1033



Extra information about the problem

LCID: 1033

Bucket ID: 544692392



Any help would be appreciated... /thumbup.gif' class='bbc_emoticon' alt=':thumbup:' />

#1
Posted 11/09/2007 07:26 PM   
Diemos,

I'm not sure what the DX10 Preview is ... I have FSX+SP1 and the Acceleration Pack installed and have not experienced this fault.

Do you have enough RAM installed? (I know this may appear to be a dumb question but I don't know your system specs)
Diemos,



I'm not sure what the DX10 Preview is ... I have FSX+SP1 and the Acceleration Pack installed and have not experienced this fault.



Do you have enough RAM installed? (I know this may appear to be a dumb question but I don't know your system specs)

#2
Posted 11/11/2007 12:24 AM   
[quote name='cplatts' date='Nov 10 2007, 04:24 PM']Diemos,

I'm not sure what the DX10 Preview is ... I have FSX+SP1 and the Acceleration Pack installed and have not experienced this fault.

Do you have enough RAM installed? (I know this may appear to be a dumb question but I don't know your system specs)
[right][snapback]277694[/snapback][/right]
[/quote]

Should be enough RAM, 4 GB are installed (although I'm not sure Vista is using more than 2... :blink: )...

DX10 Preview is an option in the Customize graphics section that allows FSX: Acceleration to run with the promised DX10 graphics, but it's not fully implemented.

The properties of nvwgf2um.dll specifically state that it's nVidia's D3DX10 module, so at this point I'm going to assume it's an issue with FSX in DX10 (especially since I [i]did[/i] just have the same crash using the 163.69 drivers)...

Pity... I was looking forward to using DX10... After all, I spent over 5 grand upgrading for it :wacko: ...

Thanks for the help!
[quote name='cplatts' date='Nov 10 2007, 04:24 PM']Diemos,



I'm not sure what the DX10 Preview is ... I have FSX+SP1 and the Acceleration Pack installed and have not experienced this fault.



Do you have enough RAM installed? (I know this may appear to be a dumb question but I don't know your system specs)

[snapback]277694[/snapback]






Should be enough RAM, 4 GB are installed (although I'm not sure Vista is using more than 2... :blink: )...



DX10 Preview is an option in the Customize graphics section that allows FSX: Acceleration to run with the promised DX10 graphics, but it's not fully implemented.



The properties of nvwgf2um.dll specifically state that it's nVidia's D3DX10 module, so at this point I'm going to assume it's an issue with FSX in DX10 (especially since I did just have the same crash using the 163.69 drivers)...



Pity... I was looking forward to using DX10... After all, I spent over 5 grand upgrading for it :wacko: ...



Thanks for the help!

#3
Posted 11/11/2007 01:38 AM   
Greetings,

I get the same FSX fatal error when running SP2 with DX10 enabled & 163.75s installed.

APPCRASH
Application Name: fsx.exe
Application Version: 10.0.61637.0
Application Timestamp: 46fadb14
Fault Module Name: nvwgf2um.dll
Fault Module Version: 7.15.11.6375
Fault Module Timestamp: 4705932a
Exception Code: c0000005
Exception Offset: 00125c19
OS Version: 6.0.6000.2.0.0.256.1
Locale ID: 1033

Additional information about the problem:
LCID: 1033
Greetings,



I get the same FSX fatal error when running SP2 with DX10 enabled & 163.75s installed.



APPCRASH

Application Name: fsx.exe

Application Version: 10.0.61637.0

Application Timestamp: 46fadb14

Fault Module Name: nvwgf2um.dll

Fault Module Version: 7.15.11.6375

Fault Module Timestamp: 4705932a

Exception Code: c0000005

Exception Offset: 00125c19

OS Version: 6.0.6000.2.0.0.256.1

Locale ID: 1033



Additional information about the problem:

LCID: 1033

#4
Posted 11/14/2007 02:50 AM   
yeah 4 gigs is about 1.9gb more than you need. vista 32bit wont use much more than 2 even at full load
yeah 4 gigs is about 1.9gb more than you need. vista 32bit wont use much more than 2 even at full load

#5
Posted 03/28/2008 09:30 AM   
174.44 should solve this issue. it did for me :) etienne
174.44 should solve this issue. it did for me :) etienne

#6
Posted 03/30/2008 08:37 PM   
[i]Hi everybody, I'm having the same problem with nvwgf2um.dll


I'm running the latest drivers (195.62 WHQL)

I can get the game running by restalling the drivers but when I shutdown then restart I get the same problem returns.

Any help on this would be greatly appreciated, Thanks - Johnny

Spec:
Windows 7 64bit
nvidia 250GTS
4 gig of ram

[/i]
Hi everybody, I'm having the same problem with nvwgf2um.dll





I'm running the latest drivers (195.62 WHQL)



I can get the game running by restalling the drivers but when I shutdown then restart I get the same problem returns.



Any help on this would be greatly appreciated, Thanks - Johnny



Spec:

Windows 7 64bit

nvidia 250GTS

4 gig of ram



#7
Posted 11/29/2009 10:50 PM   
I am getting the same error with Cryostasis. I am using the latest driver with the 9800 GT, 750i motherboard, 8 GB RAM, Q6600, Windows 7 x64.
I am getting the same error with Cryostasis. I am using the latest driver with the 9800 GT, 750i motherboard, 8 GB RAM, Q6600, Windows 7 x64.

Cooler Master Storm Stryker
ASRock Z77 Extreme4
Intel i7-2600k 4.5 GHz.
RipJaws 2133 MHz. 4 x 4 GB
EVGA GTX-680 SLI
PCPower&Cooling Silencer Mk III 1200W
OCZ Vertex-4 256 GB x 2 RAID0
Cooler Master V8

#8
Posted 04/04/2010 01:11 AM   
Scroll To Top